Biblioteka održivosti

 • Carbon Footprint of Food packaging image
  Ugljenični otisak ambalaže za hranu

  Glavni cilj studije bio je kvantifikovati emisije gasova staklene bašte sklopivih plastičnih kutija za višekratnu upotrebu i kartonskih kutija za jednokratnu upotrebu, a zatim ih međusobno uporediti. Da bi se postigao glavni cilj, razmatrani su procesi duž celog lanca vrednosti oba sistema pakovanja, na osnovu njihovih stvarnih transportnih performansi u Nemačkoj, Španiji, Italiji, Holandiji i Francuskoj.

  Opširnije >
 • Reusable VS single-use packaging: coverimage
  Ambalaža za višekratnu upotrebu u odnosu na ambalažu za jednokratnu upotrebu: pregled uticaja na životnu sredinu

  Studija upoređuje 32 procene životnog ciklusa (LCA) 11 različitih vrsta ambalaže i analizira njihov uticaj na životnu sredinu u različitim fazama životnog veka proizvoda. Uključuje parametre kao što su proizvodnja, transport, broj mogućnosti ponovne upotrebe i obrada na kraju životnog veka. Utvrđeno je da kutije za višekratnu upotrebu imaju manji uticaj na životnu sredinu od sekundarne ambalaže za jednokratnu upotrebu: plastična kutija za višekratnu upotrebu proizvodi 88% manje emisije ugljenika od kartonske kutije za jednokratnu upotrebu. Studija ističe da se ekološka tačka rentabilnosti - broj ciklusa koje kutija za višekratnu upotrebu mora proći da bi imala uporediv ili manji uticaj na životnu sredinu od ambalaže za jednokratnu upotrebu, događa između 3. i 15. upotrebe. Međutim, što više putovanja kutija za višekratnu upotrebu napravi, to su veće ekološke koristi.

  Opširnije >
 • coverimage publication Sustainability of reusable packaging–Current situation and trends
  Održivost ambalaže za višekratnu upotrebu - trenutna sizuacija i trendovi

  Pakovanje igra važnu ulogu u sigurnoj distribuciji proizvoda u današnjem društvu i u lancima snabdevanja. Industrija ambalaže veliki je potrošač materijala, tako da u Evropi troši približno 40% plastike i 50% papira. Ambalaža ima značajan uticaj na životnu sredinu i istovremeno predstavlja značajan trošak u trenutnom sistemu snabdevanja. Ambalaža za višektratnu upotrebu pojavila se kao opcija za značajno smanjenje uticaja na životnu sredinu. U ovom radu istraživači razmatraju trendove u ambalaži za višekratnu upotrebu i literaturu o ambalaži za višekratnu upotrebu, kako bi stekli uvid u aktuelna najsavremenija znanja i identifikovali pravce istraživanja i razvoja. To može pomoći u boljem razumevanju ključnih faktora koji čine osnovu dizajna i uticaja održivijih sistema ambalaže.

  Opširnije >
 • Sustainability strategy & report 2022
  Strategija održivosti i izveštaj 2022

  Ova publikacija opisuje kako Schoeller Allibert postiže svoj cilj ubrzanja održivih lanaca snabdevanja. Održivost je oduvek bila u središtu poslovnog modela Schoeller Allibert-a, a naša strategija održivosti je razvijena da postigne napredak u pitanjima koja su najhitnija za društvo, životnu sredinu i naše poslovanje.

  Opširnije >
 • This work provides a framework to understand reuse, identifies six major benefits of reuse, and maps 69 reuse
examples.
  Ponovna upotreba – Ponovno promišljanje pakovanja

  Ovaj izveštaj pruža okvir za ponovnu upotrebu, identifikuje šest glavnih prednosti ponovne upotrebe i pruža 69 primera ponovne upotrebe. Na osnovu procene više od 100 inicijativa i intervjua sa više od 50 stručnjaka, njegov cilj je da inspiriše i doprinese strukturisanom razmišljanju. Pruža osnovni opis načina na koji različiti modeli ponovne upotrebe funkcionišu, kao i tipične izazove implementacije.

  Opširnije >
 • Biblioteka
  Plastične kutije za višekratnu upotrebu u odnosu na kartonske kutije za jednokratnu upotrebu

  Pretpostavilo bi se da će 2023. godine „višekratna upotreba pre jednokratne“ biti jasna poruka za sve. Političari su ovo uključili u piramidu otpada, a mnoge studije su pokazale prednosti proizvoda za višekratnu upotrebu u odnosu na one za jednokratnu upotrebu. Ipak, razne publikacije trenutno pokušavaju da dovedu u pitanje ove jasne činjenice.

  Opširnije >
 • Launching Schoeller Allibert’s Sustainability Strategy
  Publikacija o održivosti 2022

  Opširnije >