Ludo Gielen i Schoeller Allibert wspólnie inwestują 15 milionów Euro w nowy zakład w Beringen.

“Inwestycja ta wniesie sporo nowych innowacji i know-how w Limburgii, w północno-wschodniej Belgii”

Wybór nowej belgijskiej lokalizacji Schoeller Allibert został dokonany na podstawie wcześniejszej siedziby firmy drukarskiej Printing Partners. Schoeller Allibert jest europejskim liderem w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych oraz opakowań wielokrotnego użytku, oferując w ten sposób zrównoważone alternatywy dla opakowań jednorazowych takich jak tektura jednorazowego użytku, jednorazowe kontenery drewniane i plastikowe. W przyszłości zostanie tu zatrudnionych ok. 70 osób. Ale jest coś co sprawia, że ten projekt stał się jeszcze bardziej wyjątkowym, Ludo Gielen, przedsiębiorca z Limburgii, który prowadzi innowacyjny zespół w firmie Schoeller ALLIBERT, sam zainwestuje sporą sumę w ten obiekt. Głosi on niezachwianą wiarę w przyszłość opakowań z tworzyw sztucznych wielokrotnego użytku, oraz w rozwój, który czeka firmę Schoeller Allibert.

Pracownicy belgijskiego oddziału Schoeller Allibert, który aktualnie ma siedzibę w Leopoldsburgu, nie mogą doczekać się 2017r. Nowa siedziba w Beringen, ma być wzorcową fabryką dla przyszłych nowych inwestycji w grupie. Znaczne nakłady zostaną również poniesione w dziedzinie technologii, głównie w technologie produkcji produktów wielkogabarytowych. Przedsiębiorca Ludo Gielen i firma Schoeller Allibert wspólnie połączy siły w tym przedsięwzięciu, które szacuje się na wartość 15 milionów euro. “Dzięki nowym zastosowanym technologiom, Schoeller Allibert wniesie sporo innowacji i know-how w Limburgii,” tłumaczy Ludo Gielen, który osobiście poprowadzi innowacyjny zespół. “Inwestycja obejmuje zakup jednej z największych maszyn w regionie krajów Beneluksu, z wagą wtrysku ok 45 kg. Nasza produkcja, która będzie zaopatrywała kraje Beneluksu, Północną Francję, Zachodnie Niemcy oraz Wielką Brytanię będzie głównie skupiać się na produkcji wielkogabarytowych produktów jak np. m.in. Big Box Maximus® 850 L, przeznaczony dla rynku owocowo-warzywnego lub plastikowy ClickPall® dla przemysłu petrochemicznego. Pierwsze produkty mają zejść z linii produkcyjnej latem 2017r.”

Gilbert Lambrechts, radny w Beringen, również nie może doczekać się otwarcia Schoeller Allibert w nowej lokalizacji. “Pojawienie się takiej firmy w naszej gminie jest dla nas bardzo ważne”. “Schoeller Allibert jest szybko rozwijającym się przedsiębiorstwem i dlatego liczymy na wzrost zatrudnienia w naszym mieście.” By zapewnić rozwój firmy, Schoeller Allibert rozpisała rekrutację na 10 stanowisk, między innymi na kierownika produkcji, specjalistę ds. obsługi wtryskarek, pracownika do działu zaopatrzenia oraz specjalistę ds. marketingu w ECommerce. Nowy zakład ma zatrudniać ok. 70 pracowników.

I tak zatoczyliśmy pełen krąg

Ta niezwykła decyzja podjęta przez Ludo Gielena, o swojej inwestycji poprzez Blue Oceans XL, nie wzięła się z powietrza. “W skali światowej wydaje się 600 miliardów dolarów na produkcję opakowań takich jak tacki, kuwety, woreczki foliowe, butelki na szampon itp.” mówi Ludo Gielen. “Rynek plastikowych transportowych opakowań zwrotnych  lub trwałych opakowań z tworzyw sztucznych ledwo wynosi sześć i pół miliarda dolarów. Oznacza to, że tylko jeden procent opakowań jest ponownie wykorzystywany. Mocno wierzę w potencjał Schoeller Allibert, w rozwój koncernu i jego obrotów do dwóch miliardów euro. W tym celu musimy przekonać branżę i klientów by wybrali nasze produkty i odeszli od jednorazowych rozwiązań. Nie jest to wyłącznie nasz cel by projektować innowacyjne i trwałe produkty wielokrotnego użytku o najwyższej jakości, ale pragniemy również stworzyć model, który będzie opłacalny finansowo dla przemysłu (pooling) oraz akceptowalny dla Klienta. To jedyny sposób by zmniejszyć ilości odpadów. A tak na marginesie, czy wiedzieli Państwo, że zawartość belgijskich dobrze znanych worków “PMD” (plastik, metal i opakowania po napojach), przetworzona w wysokiej jakości bezwonny materiał, będzie wykorzystywana do produkcji w naszej nowej fabryce? W ten sposób zatoczyliśmy pełen krąg, z którego jesteśmy bardzo dumni.

Nowa fabryka w Beringen została zaprojektowana przez biuro architektoniczne Wastiau & Co. “Będzie to wypełniona światłem fabryka, w której będzie się wszystkim przyjemnie pracowało” mówi Ludo Gielen. “Fabryka obejmuje hale produkcyjne o powierzchni 6,500 m², magazyn zewnętrzny o powierzchni 3,500 m² , oraz centrum sprzedaży i innowacji o powierzchni 1,200 m². Na drugim piętrze chcemy stworzyć miejsce na inspirującą burzę mózgów, które będzie naszą perełką”

W swoim projekcie architekci firmy Wastiau & Co uwzględnili opinie dwóch głównych graczy: Blue Oceans XL oraz Schoeller Allibert, dużą uwagę poświęcili wspólnej wizji w zakresie zrównoważonego rozwoju, odpowiedzialności społecznej, innowacji i kreatywności. “W przypadku tego projektu zaczęliśmy prace zupełnie od innego punktu wyjścia, nie zaczęliśmy od planu tylko od kształtu” mówi architekt W. Allen Zimmerman z firmy Wastiau & Co. “Inspiracją dla nas była gama produktów firmy Schoeller Allibert oraz stan ciekły tworzywa sztucznego w trakcie procesu produkcyjnego. Dla firmy Schoeller Allibert, budynek ten będzie wizytówką która zrobi duże wrażenie, i to jest pewne.” Budowa nowej fabryki w Beringen rozpocznie się końcem stycznia 2017r.

Nowe czasopismo

Początkiem grudnia wydana została pierwsza edycja nowego branżowego czasopisma Business Vlaanderen (Louwers Mediagroep), w której szczegółowo opisano projekt i wywiad z Ludo Gielenem.

Więcej szczegółów odnośnie nowych miejsc pracy najdziesz tutaj: https://www.schoellerallibert.com/be/nl/over-ons/vacatures/

Ludo Gielen

Ludo Gielen podbił rynek europejski w 1996 z własną ofertą palet. W 2004r. jego firmę przejęła spółka Schoeller Wavin. Kilka lat później jak również po kilku połączeniach firm, Lugo Gielen został zatrudniony jako Dyrektor ds. Marketingu i Innowacji Grupy Schoeller Allibert..

O firmie Schoeller Allibert

Obecnie, Schoeller Allibert zatrudnia 2000 osób, spółka działa w dwudziestu krajach, a w Europie posiada jedenaście fabryk. Nowa fabryka w Beringen będzie dwunastą. Firma kieruje swoje produkty do siedmiu segmentów rynkowych takich jak: rolnictwo, motoryzacja, rynek przetwórstwa spożywczego, branża napojów, handel detaliczny, produkcja przemysłowa oraz wynajem opakowań. Główna siedziba firmy znajduje się w Hoofddorp, w Holandii.

Wyszukiwarka produktów Zamknij