INOVACIJA: EFSA odobrenje za reciklažu

Schoeller Allibert ponosno izjavljuje da je reciklažna procedura koja trenutno funkcioniše na tri mesta (Španija, Nemačka, Holandija) dobila EFSA (European Food Safety Authority) sertifikat za recikliranje korišćenih prehrambenih kontejnera. Nakon pažljivog pregleda i kontrole materijal se samelje, opere, suši i puni u mašine.

EFSA SERTIFIKAT ZA SCHOELLER ALLIBERT INOVATIVNI POSTUPAK RECIKLIRANJA

 

Trgovine prehrambenih proizvoda sada već mogu reciklirati svoju staru ambalažu (RTP) u nove kvalitetne prehrambene kontejnere zahvaljujući Schoeller Allibert-ovoj reciklažnom postupku atestiranu od strane EFSA (European Food Safety Authority).

Schoeller Allibert jedan je od prvih RTP proizvođača koji je dobio za reciklažne procese u fabrikama u  španskoj Mursiji, u nemačkom Monhejmu i holandskoj Hardenbergu. Akreditovana procedura koja se odnosni na ponovnu upotrebu polietilenskih (HDPE) i polipropilenskih (PP) ambalaža visoke gustine sa ciljem da pomogne maloprodajama u postizanju strogih održivih ciljeva.

Korišćene i oštećene plastične kontejnere tradicionalno bi koristili u druge svrhe i ne bi se vraćali u prehrambeni lanac, pošto plastični materijal ne poseduje atest koji se odnosi na dodir sa svežim proizvodima, tako sa voćem i povrćem, svežim mesom i ribom, odnosno pekarskim proizvodima.

Ludo Gielen, direktor marketinga i odeljenja za inovacije Schoeller Allibert-a ovako objašnjava procedure: “Kada se ladice, koje su stare i oštećene, moraju zameniti, mogu da se pošalju u bilo koji naš pogon koji poseduje EFSA atest za reciklažu. Ako su korišćeni u zatvorenom i kontrolisanom distributivnom sistemu pomoću kojeg može da se prati poreklo, prihvatamo korišćene HDPE i PP ambalaže i pravimo od njih nove ladice za transport hrane i svežih proizvoda.”

“Ladice koje se šalju u Schoeller Alliberth prvo pregledamo, zatim sameljemo, operemo i sušimo pre nego što ih pošaljemo u pogon za izlivanje novih ladica. Ovde im počinje novi život u obliku novih ladica i kontejnera za prevoz prehrambenih proizvoda, što znači da trgovine svoje stare zalihe mogu zameniti sa novim RTP kontejnerima bez prljavština i generisanja otpada, odnosno mogu da stvore održivi ciklus za ambalaže u roku od nekoliko nedelja. Otisak ugljendioksida RTP-a već sada je mnogo manji nego kod ambalaža koje se bacaju, a reciklirani RTP to još dodatno smanjuje. Pored uticaja na životnu sredinu reciklirani kontejneri istovremeno smanjuju kapitalne troškove maloprodajnih trgovina.”

Tokom postupka presanja HDPE I PP samlevene pahuljice se greju na temperature od 250ºC i na taj način se smanjuje rizik mikrobiološkog zagađenja pošto nijedna čestica nije sposobna preživeti ovu temperaturu i tokom postupka uopšte se ne koriste hemijske primese radi dobijanja visokohigijenskog i kvalitetnog gotovog proizvoda.

Postupak atestiran od strane EFSA je postupak koji Schoeller Allibert prvi primenjuje radi održivosti pošto je kompanija bila prvi proizvođač ambalaže kojem je nezavisna organizacija atestirala ispuštanje ugljendioksida za celi životni vek specijalnih proizvoda. Postupak je pokazao da je karbonski otisak RTP proizvoda koje proizvodi kompanija u proseku za &8 posto manji nego u slučaju kartona – svega je 26 kg CO2 kod najpopularnijeg proizvoda Maxinest – koji se dodatno smanjuje ukoliko se u proizvodnom procesu koriste reciklirani kontejneri.

Monnheim-WIM_9024

Ludo Gielen dodaje: “Sada kada su naši pogoni za recikliranje atestirani imamo mogućnost da proizvodimo proizvode sa kojima će maloprodajni trgovci postići svoje ciljeve održivosti i mogu se prilagoditi strogim pripisima iz oblasti bezbednosti prehrambenih proizvoda i higijene. Proizvodi koji se prave od recikliranih materijala u potpunosti odgovaraju članku 4. odredbe br. 282/2008. EU koji kupcima pruža garanciju sigurnosti i održivosti u dodiru sa prehrambenim proizvodima..”

Nazad do pregleda

Ostanimo na vezi

Budite u toku i pretplatite se na na? bilten!