Liveni uzorci, natpisi (IML)

Na tržištu napitaka se javlja značajna potreba za tim, da ambalaža služi kao marketinško sredstvo i oznaka brenda. Natpisi uliveni u materijal predstavljaju trajnu, vidljivu informaciju, koja je otporna na nepovoljne okolnosti rukovanja u industriji i trgovini …

Industrija ambalaže natpise ulivene u materijal nudi kao visokokvalitenu alternativu, uz odgovarajuće utiskivanje u livene delove, na pr. nasuprot utiskivanju sa visokim sjajem i fotorealističnih ukrasnih uzoraka. Natpisi su obično štampane folije od polipropilena ili polietilena, debljine od svega nekoliko desetina milimetara. Prednost IML-a je to, što objedinjuje proces prodaje sa procesom ekstrudacije. Natpisi se utiskuju u kalup za livenje, i istovremeno se odstranjuju sastavni delovi. Natpise u kalupu zadržava statično punjenje, odnosno vakum.

U odnosu na povratnu transportnu ambalažu izrađenu sa klasičnim postupkom štampanja IML nudi velike površine štampanja u više boja sa svih strana, pri čemu se štampanje na vruće može naneti samo u jednoj boji, na ograničenoj površini. I sam dizajn je daleko više kreativan i može sadržavati mat/sjajne površine, reljefe ... stvarno ispunjavajući i ulogu marketinške funkcije na RTP-u. Pored toga IML sprečava falsifikovanje i traje dok traje vek trajanja gajbe.

Natpisi razvijeni u 90-tim godinama za jednokratnu upotrebu nisu izdržali industrijske okolnosti, na suncu su izbledili i tunelima za pranje su se pohabali. Pošto je Schoeller Allibert već tada bio vodeći na tržištu gajbi za pivo i ostale napitke, iskoristili smo mogućnost, koju je ponudila pivara Beck’s, da za njih razradimo potpuno nov i jedinstven, integrisan IML postupak.

Dizajn, utiskivanje i izrezivanje, postavljanje u kalupe komponenti pomoću robota je obavljeno godine 2001. Najveći izazov za primenu IML tehnologije je izloženost učestalim pranjima, UV zračenju, ogrebotine, vremenski/klimatski uticaji, kao i visok mehanički napon, koji nastaje tokom ekstrudacije gajbi na visokoj temperaturi (preko 200°C). Schoeller Allibert danas već raspolaže sa iskustvom od preko 10 godina, razvijala se i IML tehnologija, kao i automatizacija. Danas smo već u stanju kupcima ponuditi lakiranu prevlaku otpornu na učestala pranja u tunelima za pranje, laminiranu prevlaku, ako je potrebna izvanredna zaštita protiv ogrebotina.

IML se u širokom krugu koristi kod gajbi za napitke, jer se u većini država smatra maloprodajnom ambalažom, koja se postavlja na police. Prema najnovijim ispitivanjima, većina kupovina se odlučuje u prodavnicama, iz tog razloga je u pogledu marketinga veoma atraktivno, ako su natpisi brendova u boji. IML se i u bilo kojoj drugoj industrijskoj grani može koristiti za velike sanduke.

Čarobnjak proizvoda Zatvori

zatvori
zatvori