Liveni natpisi

O nama

Liveni uzorci, natpisi

Na tržištu napitaka se javlja značajna potreba za tim, da ambalaža služi kao marketinško sredstvo i oznaka brenda. Natpisi uliveni u materijal predstavljaju trajnu, vidljivu informaciju, koja je otporna na nepovoljne okolnosti rukovanja u industriji i trgovini …

krombacher1

Industrija ambalaže natpise ulivene u materijal nudi kao visokokvalitenu alternativu, uz odgovarajuće utiskivanje u livene delove, na pr. nasuprot utiskivanju sa visokim sjajem i fotorealističnih ukrasnih uzoraka. Natpisi su obično štampane folije od polipropilena ili polietilena, debljine od svega nekoliko desetina milimetara. Prednost IML-a je to, što objedinjuje proces prodaje sa procesom ekstrudacije. Natpisi se utiskuju u kalup za livenje, i istovremeno se odstranjuju sastavni delovi. Natpise u kalupu zadržava statično punjenje, odnosno vakum.

U odnosu na povratnu transportnu ambalažu izrađenu sa klasičnim postupkom štampanja IML nudi velike površine štampanja u više boja sa svih strana, pri čemu se štampanje na vruće može naneti samo u jednoj boji, na ograničenoj površini. I sam dizajn je daleko više kreativan i može sadržavati mat/sjajne površine, reljefe ... stvarno ispunjavajući i ulogu marketinške funkcije na RTP-u. Pored toga IML sprečava falsifikovanje i traje dok traje vek trajanja gajbe.

Natpisi razvijeni u 90-tim godinama za jednokratnu upotrebu nisu izdržali industrijske okolnosti, na suncu su izbledili i tunelima za pranje su se pohabali. Pošto je Schoeller Allibert već tada bio vodeći na tržištu gajbi za napitke, iskoristili smo mogućnost, koju je ponudila pivara Beck’s, da za njih razradimo potpuno nov i jedinstven, integrisan IML postupak.

Dizajn, utiskivanje i izrezivanje, postavljanje u kalupe komponenti pomoću robota je obavljeno godine 2001. Najveći izazov za primenu IML tehnologije je izloženost učestalim pranjima, UV zračenju, ogrebotine, vremenski/klimatski uticaji, kao i visok mehanički napon, koji nastaje tokom ekstrudacije gajbi na visokoj temperaturi (preko 200°C). Schoeller Allibert danas već raspolaže sa iskustvom od preko 10 godina, razvijala se i IML tehnologija, kao i automatizacija. Danas smo već u stanju kupcima ponuditi lakiranu prevlaku otpornu na učestala pranja u tunelima za pranje, laminiranu prevlaku, ako je potrebna izvanredna zaštita protiv ogrebotina.

IML se u širokom krugu koristi kod gajbi za napitke, jer se u većini država smatra maloprodajnom ambalažom, koja se postavlja na police. Prema najnovijim ispitivanjima, većina kupovina se odlučuje u prodavnicama, iz tog razloga je u pogledu marketinga veoma atraktivno, ako su natpisi brendova u boji. IML se i u bilo kojoj drugoj industrijskoj grani može koristiti za velike sanduke.

Ostanimo na vezi

Budite u toku i pretplatite se na naš bilten!