INNOWACJA: Proces recyklingu dopuszczony dla opakowań spożywczych przez EFSA

Schoeller Allibert z dumą ogłasza, że nasz specjalny proces odzysku, stosowany w trzech zakładach (Hiszpania, Niemcy i Niderlandy) uzyskał certyfikat EFSA na przerób starych pojemników do kontaktu z żywnością na nowe. Po dokładnej wstępnej kontroli materiał jest mielony na płatki, potem myty, suszony i przesyłany do wtryskarek...

APROBATA EFSA DLA SCHOELLER ALLIBERT ZA INNOWACYJNY PROCES RECYKLINGU

Sprzedawcy żywności oddają swoje stare zwrotne opakowanie transportowe (RTP) do recyklingu na nowe, wysokiej jakości pojemniki do żywności, dzięki akredytowanemu procesowi recyklingu Schoeller Allibert, który uzyskał aprobatę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Schoeller Allibert jest jednym z pierwszych producentów RTP, który uzyskał aprobatę EFSA na proces recyklingu i ponownego formowania w swoich zakładach: Murcja - Hiszpania, Monheim - Niemcy i Hardenberg -  Holandia. Akredytowane procesy obejmujące recykling skrzyń dopuszczonych do kontaktu z żywnością, w tym wysokiej gęstości polietylenu (HDPE) i polipropylenu (PP), zostały opracowane, aby pomóc sprzedawcom detalicznym sprostać rosnącym i surowym wymaganiom dotyczącym celów związanych z bezpieczeństwem środowiska.

Tradycyjnie już, stare i uszkodzone pojemniki plastikowe będą poddawane recyklingowi w celu innego zastosowania, ale nie mogą ponownie znaleźć się w łańcuchu dostaw żywności, ponieważ plastik nie został zatwierdzony do bezpośredniego kontaktu z produktem świeżym, takim jak owoce i warzywa,

Ludo Gielen, główny kierownik ds. marketingu i innowacji w Schoeller Allibert, wyjaśnia ten proces: "Gdy skrzynie dopuszczone do kontaktu z żywnością wymagają wymiany ze względu na ich wiek lub uszkodzenia, mogą być zwrócone do jednego z zakładów zatwierdzonych przez EFSA w celu ich recyklingu. Zakładając, że były one wykorzystywane w zamkniętym lub kontrolowanym systemie, który umożliwia śledzenie pochodzenia, możemy poddać HDPE i PP recyklingowi i przeformować materiał na nowe skrzynie do zastosowania w łańcuchu dostaw żywności i produktów świeżych.

“Gdy zostaną zwrócone do Schoeller Allibert, najpierw poddawane są kontroli a następnie rozdrabniane na płatki, które są płukane i osuszane, zanim jeszcze zostaną przetransportowane na obszar formowania wtryskowego. Tam rozpoczyna się ich drugie życie, jako nowe skrzynie zatwierdzone do kontaktu z żywnością i pojemniki, co oznacza, że sprzedawcy mogą wymienić swoje zasoby niesprawnych opakowań na nowe pojemniki RTP, bez zanieczyszczeń i odpadów, tworząc cykl opakowań przyjaznych dla środowiska a wszystko to w zaledwie kilka tygodni. Ślad węglowy RTP jest już znacznie niższy niż w przypadku opakowań jednorazowych a recykling RTP redukuje go jeszcze bardziej. Dodatkowo, poza korzyściami dla środowiska, porecyklingowe pojemniki również obniżają koszt inwestycyjny dla sprzedawcy detalicznego".

Podczas procesu formowania wtryskowego, płatki HDPE lub PP są podgrzewane do temperatury  250ºC, co eliminuje ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego, ponieważ ewentualne pozostałe organizmy nie przetrwają w takiej temperaturze, przy czym nie stosuje się żadnych dodatkowych środków chemicznych, na żadnym etapie procesu, aby zapewnić wysokiej jakości, higieniczny produkt końcowy.

Proces recyklingu zatwierdzony przez EFSA to kolejny proces, pierwszy tego typu w Schoeller Allibert, jeśli chodzi o bezpieczeństwo dla środowiska. Firma jest już pierwszym producentem śladu węglowego o pełnym cyklu trwałości dla określonych i niezależnie zweryfikowanych produktów. To pokazało, że ślad węglowy produktu dla RTP wynosi średnio 68% mniej niż dla kartonu – zaledwie 26 kgCO2e dla każdego z najlepiej sprzedających się jednostek Maxinest - co poddawane jest dalszej redukcji podczas wykorzystywania porecyklingowych pojemników w procesie produkcyjnym.

Ludo Gielen dodaje: "Teraz, gdy nasz obiekty zajmujące się recyklingiem uzyskały akredytację, możemy zaoferować produkty, które umożliwią sprzedawcom żywności sprostanie zarówno celom ochrony środowiska jak i surowym normom bezpieczeństwa i higieny żywności. Produkty formowane z materiału porecyklingowego są w pełni zgodne z art. 4 przepisu UE 282/2008, dając naszym klientom gwarancję bezpieczeństwa i nieszkodliwości produktów przeznaczonych do żywności".

Wyszukiwarka produktów Zamknij